1. Wat zijn darmspoelingen?
Een darmspoeling werkt als het nemen van een bad, maar dan van binnen uit.
Door het ‘baden’ van de darm kan deze grondig gereinigd worden van gasvorming, gistingsprocessen (candida) en een aangekoekte laag van afvalstoffen. Een darmspoeling werkt effectiever dan een klysma vanwege het continu in- en uitstromen van gefilterd water. Een klysma kan in veel gevallen alleen het onderste gedeelte van de darm bereiken terwijl een darmspoeling de gehele lengte van de dikke darm bereikt. Deze is ongeveer 1,2 tot 1,5 meter lang. Het verstoorde functioneren van de darm kan de oorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Een schone, gezonde darm draagt er zorg voor dat al het lichaamsweefsel beter kan functioneren.
Als we over het internet surfen dan komen we verschillende benamingen tegen. De een gebruikt hoge darmspoelingen, de ander gebruikt darmspoelingen. Weer een ander spreekt over colonhydrotherapie of colon hydrotherapie. We hebben het hier allemaal over hetzelfde.
Het gaat over het reinigen van de dikke darm. Dus daar waar u leest, darmspoelingen, leest u eigenlijk ook hoge darmspoeling, colonhydrotherapy en colon hydrotherapie.
Is hoge darmspoeling nieuw?
Bij veel culturen zijn de problemen van vervuilde darmen al van oudsher bekend. In het begin van de vorige eeuw verkondigde Professor Metsjnikov, de opvolger van Pasteur, dat de dikke darm een gevaarlijke last was.
Colonhydrotherapie is en zeer oude behandelvorm en heelmethode. Het gebruik van klysma´s wordt al beschreven in een document uit de oudheid, de `Ebers Papyrus´. Dit is een Egyptisch document van ongeveer 1500 voor Christus. Zowel Hippocrates, Galen als Pare hebben de voordelen van klysma´s beschreven. Toentertijd gebruikte men een holle rietstengel om water in en uit het rectum te laten vloeien.
2. Waarom darmspoelingen?
Darmreiniging intensiveert ook de verwijdering (eliminatie) van afvalstoffen in de urine. Water, dat wordt ingebracht in de darmen wordt mede geabsorbeerd door het lichaam. Deze verbetert de bloedcirculatie en dus ook het stofwisselingsproces van alle lichaamscellen. De cellen kunnen hierdoor meer afvalstoffen kwijt, waardoor de giftige stoffen in het lichaam afnemen. Het lichaam is nu weer in staat om sneller en effectief te elimineren via zowel de huid als de nieren en natuurlijk ook via de daarvoor bestemde organen van de spijsvertering.
Het water dat wordt ingebracht geeft een tegendruk aan de darmen. Hierdoor wordt de peristaltische beweging van de darm weer op gang gebracht en daarmee de darmwandspier versterkt.
Het nut van darmreiniging is ook onmisbaar voor een aantal medische procedures zoals:
– darmonderzoeken (Endeldarmscopie en Sigmoidoscopie Chirurgie).
– voor en na een röntgenfoto.
– verwijderen van oude stofwisselingsresten.
Soms zeggen mensen dat het niet nodig is om hun darmen te reinigen omdat ze dagelijks naar het toilet kunnen. Dit is dus niet het geval. In de volgende film is te zien dat het wel degelijk nodig is, dat het absoluut geen overbodige luxe is, om je darmen te laten reinigen en dit op regelmatige basis te onderhouden. Dit natuurlijk allemaal afhankelijk van de conditie van de darm.
Als je wilt weten hoe de darm er van binnen uit kan zien, dan kun je op onderstaande link klikken en dan kun je zien waarom het belangrijk is om de darm te reinigen.
3. Wat is de effectiviteit van darmspoelingen?
Na een maaltijd bereikt het voedsel via de maag de dunne darm en daarna de dikke darm. Op het moment dat het de stijgende dikke darm bereikt is het voedsel nog steeds in de vorm van een vloeibare brei, waardoor alle resterende voedingsstoffen door de darmwand opgenomen kunnen worden. Maar door jaren van stress, een ongezond dieet en het negeren van de natuurlijke drang om naar het toilet te gaan, kan er op de darmwand een rubberachtige laag van aangekoekte verharde ontlasting ontstaan Deze kan tevens ontstaan door te weinig lichaamsbeweging. Deze aangekoekte laag houdt het opnemen van voedingsstoffen door het lichaam tegen. In plaats daarvan worden de afvalstoffen uit de ingedikte ontlasting door de darmwand weer in de bloedstroom opgenomen. Deze afvalstoffen bereiken zodoende andere organen zoals de nieren en de lever die vervolgens deze extra last van eliminatie op zich moet nemen. Hierdoor komt het gehele systeem onder druk te staan waardoor het lichaam zich niet meer goed kan weren tegen al deze stoffen.
Gefilterd water op een aangename temperatuur tussen de 32 °C – 38 °C gaat via een gesloten systeem met een lichte niet waarneembare druk de dikke darm in. Op het moment dat de natuurlijke peristaltische darmbeweging op gang komt gaat al het water uit de dikke darm en door het masseren van de dikke darm laat het aangekoekte materiaal de darmwand los en verlaat samen met het water de dikke darm. Door dit tijdens de behandeling enkele keren te herhalen kan veel oud materiaal verwijderd worden.
Veel mensen hebben last van overgewicht. Tussen de 3 en 17 kilo aan aangekoekt materiaal kan aan de darmwand vast zitten. Een goede behandeling kan veel van deze overtollige kilo’s weghalen en daarmee ook het gevoel van een opgeblazen buik wegnemen. Door een darmspoeling/colonhydrotherapie behandeling worden tevens de andere organen gereinigd omdat ieder gedeelte van de dikke darm een orgaan vertegenwoordigt. Door deze behandeling raakt het lichaam onder andere veel gifstoffen kwijt waardoor de huid sterker en gezonder wordt. Mensen kunnen er jaren jonger uit komen te zien.
Het is gemakkelijk in te denken hoe ongezond het is als ontlasting zich ‘ophoopt’ in het lichaam. Als deze conditie niet behandeld wordt, dan kunnen verscheidene organen en zelfs de bloedsomloop het opgeven. Als men dan uiteindelijk naar de dokter gaat dan heeft men al jaren lang onder de symptomen van een toxische conditie en constipatie geleden.
Opgehoopte afvalstoffen in het lichaam:
– Gasvorming zoals winderigheid en het laten van boeren
– Slechte adem, beslagen tong, onaangename lichaamsgeuren
– Huiduitslag, grauw bleek uiterlijk
– Koude handen en voeten, vochtophoping in de extremiteiten
– Pijn onder in de rug
– Uitpuilende zachte of harde onderbuik
– Moeheid, depressie
– Geïrriteerdheid, angst, nerveusheid
– Pijn in spieren en gewrichten
– Slijmvorming in longen, keel, neus en voorhoofdsholten
– Hoofdpijn, allergieën
– Verkoudheden en griep
– Menstruatie problemen
– Moeilijkheden met prostaat
– Gebrek aan seksuele interesse
– Onregelmatige bloeddruk
Veel van bovenstaande en andere klachten kunnen na een serie darmspoelingen/colonhydrotherapie behandelingen opgelost zijn.
4. Zijn darmspoelingen noodzakelijk als ik een normale stoelgang heb?
Veel mensen met een regelmatige stoelgang, 1-2 keer per dag, nemen automatisch aan dat hun darmen in een gezonde conditie zijn. Men verwacht dan ook niet direct baat te zullen hebben bij het reinigen van de darm.
Niets is echter minder waar. Ervaring op het gebied van darmreiniging heeft mij veel geleerd. Zelfs bij mensen met een ogenschijnlijk gezonde stoelgang kan men een verstoorde darmfunctie aantreffen. Die ontstaat door een verharde aangekoekte laag over de gehele lengte van de dikke darm. Deze laag blijkt te bestaan uit de oude onverteerde en opgehoopte resten van de ontlasting. Deze kan zo dik zijn dat er slechts een klein tunneltje vrij blijft voor het doorlaten van de zachtere stoelgang. Hierdoor wordt het opnemen van belangrijke voedingsstoffen bemoeilijkt.
Ook kunnen de afvalstoffen vanuit de bloedbaan niet goed naar de darmen afgevoerd worden. Het een en ander hoopt zich op, en gisting kan het gevolg zijn. Klachten die hiermee gepaard gaan kunnen variëren van obstipatie tot diarree met de daarbij behorende onaangename reuk. Deze conditie is omkeerbaar door de verharde laag op de darmwand te verwijderen. Zodoende kan uw darm weer gewoon zijn werk doen.
Samenvattend is deze methode van darmspoelingen bijzonder comfortabel en effectief. Daarnaast ook veilig en integer.
5. Kan ik een behandeling ondergaan als ik mijn menstruatie heb?
Mocht de menstruatie op gang komen of u zit in de menstruatiecyclus, dan kunt u gewoon komen voor een darmspoeling. De menstruatiecyclus is een maandelijkse reiniging van de baarmoeder en de darmspoelingen kunnen een welkome behandeling zijn als de menstruatie klachten met zich mee brengt zoals migraine, algehele malaise, buikkrampen, menstruatiepijnen, PMS, acné en stemmingswisselingen.
U kunt zowel gebruik maken van een tampon als van een maandverband. Bent u licht aan het menstrueren dan is het beter om de tampon niet in te brengen voor de behandeling. De ervaring leert dat er minimaal tot niets aan vocht vrijkomt tijdens de behandeling.
6. Kan ik een behandeling ondergaan als ik ziek ben, koorts heb of erg verkouden ben?
Er zijn veel mensen in de wintermaanden ziek. Dit is een heel normaal gegeven. Juist dan is het goed om toch te komen voor een darmspoeling omdat de bacterie of het virus dat de griep veroorzaakt, op deze manier makkelijker het lichaam uitgewerkt kan worden. Dus mocht u uit uw bed kunnen komen, dan is het advies om zeker te komen reinigen.
Daarnaast kan het ook voorkomen dat u door de ontgifting een grieperig gevoel krijgt, zwak in de benen voelt, ineens verkouden wordt en in enkele gevallen kan u de rechter flank voelen, dat is de detox van de lever.
Mocht u twijfelen over de aard van griep/verkoudheid/ziek zijn neem dan contact op met uw therapeut en bespreek samen om de behandeling door laten gaan of uit te stellen.
7. Wat doen darmspoelingen met mijn gewicht?
Het verwijderen van de oude restanten levert soms al kilo’s gewichtsverlies op. Verder zal het verwijderen van gassen uit de buik deze platter maken.
Het lichaam zal zich gaan herstellen van de jarenlange belasting door toxines. Bewustwording van een gezond voedingspatroon draagt ook bij tot een beter lichaamsgewicht. Dus ook mensen met onder gewicht kunnen hierdoor beter op lichaamsgewicht komen.
8. Raakt mijn darmflora verstoord tijdens de darmspoelingen?
De darmflora is juist uit balans waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Door de hoge darmspoeling verbetert het milieu in de dikke darm, waardoor de ontwikkeling van de darmflora juist wordt bevorderd. Na de darmspoelingen is het advies om 1 of 2 maanden te suppleren met goede darmbacteriën.
9. Zijn vastenkuren en reinigingskuren niet voldoende?
Er bestaan vele manieren om ons systeem te reinigen. De aangekoekte restanten die zich al lange tijd in onze dikke darm hebben vastgehecht, laten zich echter niet zo eenvoudig verwijderen. Met een hoge darmspoeling wordt de volledige dikke darm gespoeld, inclusief oude restanten (bronvermelding; A. Ten Haaf).
Vanzelfsprekend is het van belang dat de cliënt bewuster gaat eten om de conditie van de darmen op peil te houden.
In het algemeen is het aan te bevelen de dikke darm periodiek te laten reinigen, bijvoorbeeld om de vijf maanden. Als u langer wacht, wordt de kans groter dat u opnieuw meer dan één behandeling nodig zult hebben, mede afhankelijk van uw leef- en eetgewoontes.
10. Wat zijn de contra indicaties?
– Ernstige hartafwijkingen
– Darmkanker
– Niet onder controle zijnde bloeddruk
– Aneurisma
– Ernstige bloedarmoede
– Darmperforatie
– Acute aambeien
– Lage bloeddruk waarbij flauwvallen voorkomt
– Levercirrose
– Acute fistels
– Zwangerschap in de 1e en 3e trimester
– Obstructie v/d darm
– Nierinsufficientie
– Recente darmoperatie
– Opspelende diverticulitis
– Opspelende ziekte van Crohn
– Opspelende colitis ulcerosa
11. Is één darmspoeling/colonhydrotherapie behandeling voldoende?
Over het algemeen niet. Hoeveel behandelingen u nodig hebt is afhankelijk van de conditie van de darm. Het bereiken van een goed resultaat hangt veelal af van hoe serieus u met de adviezen van de therapeut aan de gang gaat. Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van de klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn is één behandeling niet genoeg. Over het algemeen zijn er drie tot zes behandelingen nodig. Daarna volgt een evaluatie moment om na te gaan hoe we verder gaan.
12. Is het nodig om mijn voeding aan te passen tijdens de behandelingen?
Elke therapeut die aangesloten is bij de BCHT, begeleidt u in het reinigingsproces. Voor informatie over voeding, kijk op de site van uw eigen therapeut of neem contact op.
13. Wat zijn de bijwerkingen van een darmspoeling/ colon hydrotherapie behandeling?
Deze kunnen heel verschillend zijn. Bij sommigen kan een lichte hoofdpijn ontstaan. Anderen worden vermoeid en willen graag gaan slapen. Het lichaam is zich aan het ontgiften wat veel energie vergt. Weer een andere reactie kan juist het tegenovergestelde zijn namelijk juist meer energie en een opgelucht en opgeruimd gevoel.
14. Kan ik na een darmspoeling/colon hydrotherapie behandeling werken?
Na een behandeling kun je in principe gewoon werken en naar huis rijden met een auto. Door de darmreiniging worden afvalstoffen afgevoerd die tijdelijk kunnen zorgen voor de bekende ontgifingsverschijnselen.
15. Heb ik voedingssupplementen nodig?
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden kunt u het beste contact opnemen met uw eigen behandelend therapeut.
16. Wat is het verschil tussen een klysma en een darmspoeling/colon hydortherapie behandeling?
Een klysma reinigt over het algemeen alleen het laatste gedeelte van de dikke darm. Doordat het water bij een darmspoeling/ colonhydrotherapiebehandeling onder lichte druk wordt ingebracht, bereikt het water de gehele dikke darm waardoor de reiniging intensiever is.
17. Wordt de dunne darm ook gereinigd?
Met een darmspoeling/colon hydrotherapie behandeling wordt alleen de dikke darm gereinigd. Aan het begin van de dikke darm zit een klep die er voor zorgt dat er geen stroming ontstaat van de dikke darm terug de dunne darm in.
18. Is de behandeling pijnlijk?
Tijdens de behandeling wordt de darm met water gevuld. Als de darm voller raakt zal deze het water kwijt willen raken. De peristaltiek van de darm wordt opgewekt. Tijdens de behandeling ontstaat een gevoel van aandrang. Dit gevoel ervaart iedereen op zijn eigen manier. Het is geen pijn maar kan een onaangenaam gevoel geven.
19. Worden de darmspoelingen vergoed door de zorgverzekeraar?
Dit hangt af van welke zorgverzekeraar u gekozen heeft en welke polis u heeft afgesloten? Dit is dus per individu verschillend.
Tevens is de afspraak vanuit de beroepenverenigingen dat wij als therapeuten daar geen uitspraken over mogen doen. U zult zelf contact op moeten nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar om uit te vinden of en hoeveel u vergoed krijgt. De omschrijving om dit na te vragen is een natuurgeneeskundige behandeling.
20. Moet ik een verwijzing hebben van een dokter?
Nee, colonhydrotherapie/darmspoeling is geen medische behandeling. Het is een reiniging van de dikke darm om de eigen gezondheid te herwinnen c.q. houden.
Voordat u een behandeling krijgt heeft u eerst een intakegesprek. Als hieruit blijkt dat het beter is om overleg te hebben met uw behandelend arts, dan wordt u eerst doorverwezen naar uw arts om daarmee te overleggen wat verstandig is in uw situatie. Als u al onder behandeling bent van een arts kunt u ook voortijdig contact met uw arts opnemen om te overleggen of de behandelingen in uw situatie verstandig zijn.
Wanneer u niet gediagnosticeerd bent voor één van onderstaande lichamelijke klachten of u kent de ziektes niet, dan kunt u te allen tijde terecht voor een behandeling. Mocht u een van deze klachten hebben, maar de situatie is verouderd of de klacht heeft zich gestabiliseerd, dan kan een behandeling goed zijn. In dat geval kunt u het beste even contact opnemen.
– een vorm van kanker
– ziekte van Chron
– diverticulosis
– Colitis Ulcerosa
– fistels
– rectale bloedingen
– bloed in braaksel
– longemfyseem
– eerste 3 of laatste 3 maanden van de zwangerschap
– tijdens de borstvoedingsperiode
21. Hoe vind ik een colonhydrotherapeut bij mij in de buurt?
Klik hier voor een overzicht van alle aangesloten therapeuten in Nederland. Het is mogelijk dat op andere plaatsen in Nederland therapeuten werkzaam zijn die niet vermeldt staan op deze lijst. De therapeuten die zich hebben aangesloten voldoen aan de door de BCHT samengestelde normen zodat u verzekerd bent van een goede therapeut.