Uitleg en Verduidelijking van de Colonhydrotherapie

Het gezonde lichaam
Het lichaam zorgt zonder ophouden voor het optimaal functioneren van alle organen en functies. Daarbij worden voeding, energievoorziening en uitscheiding van alle organen en functies autonoom en onderling gebalanceerd.

Het colon
De dikke darm (Colon) heeft een belangrijke, sturende en coördinerende rol in het lichaam.
Het is na de dunne darm het vervolg voor de spijsvertering dat eindigt in de endeldarm (rectum) en de anus is de sluitpoort. In de dikke darm vindt indikking plaats (de spijsbrij wordt stevig). De eigen peristaltiek, de voortbeweging in de dikke darm, zorgt voor het transporteren van de spijsbrij. Vanuit het colon worden al de bewegende processen in het lichaam mede aangestuurd. Daarnaast heeft het colon een groot vermogen om onverwerkte emotionele spanningen van de persoon te bufferen.

Invloeden
De natuurlijke werking van het colon wordt rechtstreeks beïnvloed door de inwerking van

 • De (buik)ademhaling
 • Het ritmisch bewegen van de benen (wandelen)
 • Vocht-inname, bij iedereen is de betekenis van water drinken weer anders
 • De juiste werking van de verteringsorganen (maag, alvleesklier, lever, dunne darm) en voldoende uitscheiding van verteringsenzymen
 • Het soort voedsel (o.a. de voedingsvezels, vers)
 • Het vrij stromen van de emoties (onverwerkte emoties die zich vastzetten doen dat vaak in de dikke darm)

Signalen en symptomen
Van nature is het colon zelfreinigend. Voor een ontspannen werkende dikke darm is een behandeling dus niet nodig.

Als echter de bovengenoemde invloeden de darmfunctie doen stagneren of blokkeren, zal dat het colon in z’n brede functie beïnvloeden.

Zoals wel duidelijk is zorgt de stoelgang voor het uitscheiden van niet gebruikte voedingsdelen; en ook worden afvalstoffen van het stofwisselingsproces uitgescheiden, zoals bijvoorbeeld het opruimen van rode- en witte bloedlichaampjes aan het eind van hun levenscyclus. Zodra de uitscheiding vermindert of zelfs stagneert komen symptomen tevoorschijn die je niet allemaal direct zou verwachten zoals

 • Energieproblemen als vermoeidheid en verminderde vitaliteit
 • Verminderde concentratie en een lager vermogen om te focussen
 • Minder snel kunnen herinneren (geheugen)
 • Stemmingsdalingen
 • Verminderde doorbloeding van de benen
 • Hoofdpijnen; een aantal hoofdpijnen zijn het gevolg van een verstoorde darmfunctie
 • Bloeddrukproblemen (zowel te lage als te hoge bloeddruk)
 • Huidklachten zoals droge huid, eczeem en andere chronische huidklachten
 • Verstoord slaappatroon van zowel inslapen als doorslapen.
 • De verstoorde functies van de darm zelf zoals te zien bij diarree, obstipatie, prikkelbare darm

Het proces van de colon hydrotherapie (hoge darmspoeling)
Tijdens de behandeling stroomt gefilterd water op lichaamstemperatuur de darm in en uit. De druk van het water zal nooit hoger zijn dan het lichaam op dat moment kan verdragen. Het gevoel van aandrang is daarbij de graadmeter.

Omdat de therapeut en de behandelde voortdurend kunnen uitwisselen, zal te allen tijde forceren met een te hoge waterdruk in de darm worden voorkomen.

Tijdens het instromen en uitstromen van het water kan de therapeut de behandeling ondersteunen door de buik te onderzoeken en te masseren. Daarmee komt de verkrampte peristaltiek weer op gang en kan vastgezette ontlasting uit de darmplooien worden losgewerkt. Tijdens het uitstromen, dat telkens tussendoor plaatsvindt, kan de therapeut via een kijkbuis observeren wat er allemaal de darm uitstroomt, zoals onverteerd voedsel, parasieten, slijm, oude ontlasting.

De werking van de darmspoeling
Het in- en uitstromen van het warme water heeft direct al een inwerking op het colon. Uiteraard zorgt het water ter plaatse dat de darm wordt gereinigd.

De tweede en belangrijkste werking van het in- en uitstromende water is het ontkrampen van oude, vastgezette spanningen in het colon. De darm kan tijdens de behandeling soms zelfs spontaan de krampen ontladen.

Een derde belangrijke werking is dat het gezuiverde water door de darm wordt opgenomen en daarmee een totale lichaamsreiniging in gang zet.

Een rustige en diepe buikademhaling tijdens de behandeling zal zowel het reinigen als het ontspannen van de darm sterk bevorderen.

Maatwerk
Voor iedereen zal de behandeling net weer anders verlopen. Ook bij één persoon kunnen twee opvolgende behandelingen anders zijn. Dit is het onvermijdelijke gevolg van de persoonlijke aanleg, bouw en leefstijl alsook de opbouw van fysieke en emotionele belasting die in je leven zijn opgebouwd. Van nature geeft het lichaam aan in welke volgorde de opgebouwde stagnaties en blokkades opgeruimd kunnen worden..

Kortom
Het is zeer wenselijk voor het voortgaande herstel van je gezondheid en voor de balans van alle lichaamsfuncties om de darm en darmfunctie daarin altijd weer te betrekken!

Je klachten het lichaam uitgespoeld ……